Hepatit A
Hepatit A är en virusinfektion som angriper levern. Viruset utsöndras med avföringen och sprids främst via förorenat vatten, mat och dryck. Sjukdomen går vanligtvis över av sig själv, men du kan vara trött under flera månader efter du fått infektionen. I mycket sällsynta fall kan infektionen orsaka kroniska skador på levern. Barn under 5 år får sällan symtom av sjukdomen men de kan kan smitta ovaccinerade vuxna. Hepatit A är ovanlig i Sverige men vanligt i många länder i Afrika, Asien, Sydamerika, Mellanöstern och östra Europa. Vaccin rekommenderas främst vid resor. Personer som reser till länder där sjukdomen är vanligare löper större risk att smittas.
Vem kan få Hepatit A?
Personer som arbetar med avlopp, sophantering eller i andra yrken där de är i kontakt med avföring eller avloppsvatten kan också ha ökad risk för att smittas med hepatit A. Dessutom kan personer som har sexuellt kontakt med en person som är infekterad med hepatit A eller som delar personliga hygienprodukter som tandborstar eller rakhyvlar med en infekterad person också löpa en ökad risk att smittas.
Hepatit A kan förebyggas genom vaccination. Det rekommenderas att personer som är i riskgrupper, inklusive personer som reser till högriskområden, personer som arbetar inom livsmedels- eller restaurangbranschen, personer som arbetar med avlopp eller sophantering, och personer med leversjukdomar vaccineras mot hepatit A.
Hur kan vi hjälpa dig?
Vaccin mot Hepatit A ges i två doser med 6-18 månaders intervall. Efter andra dosen har man skydd i minst 30 år.
Godkänt att ge till barn från 1 års ålder. Ingår inte i barnvaccinations-programmet.
Pris: Vuxendos 500:- Barndos 400:-
För dig som vill läsa mer
Hur uppkom Hepatit A?
Historiskt sett är det svårt att säga exakt när och var sjukdomen uppkom, men det finns dokumentation av hepatit A-liknande symptom så tidigt som på 1500-talet.
Under 1800- och 1900-talet förekom hepatit A utbrott runt om i världen, särskilt i samband med bristande hygien och sanitära förhållanden. Sjukdomen var vanligt förekommande i militära trupper och i städer med hög befolkningstäthet och dålig hygien.
Det var inte förrän på 1940-talet som forskare identifierade hepatit A-viruset och kunde börja arbeta med att utveckla ett vaccin mot sjukdomen. Sedan dess har vaccinationer och förbättrad sanitet bidragit till att minska förekomsten av hepatit A i många delar av världen.