Kikhosta
Kikhosta orsakas utav en bakterie som ger förkylningssymtom som sedan kan övergå till svår och långvarig hosta. Hos små barn kan det ge svårigheter att andas. Det är inte ovanligt med kräkningar i samband med hostattackerna. Kikhosta är en smittsam sjukdom som orsakas av bakterien Bordetella pertussis. Sjukdomen drabbar oftast spädbarn och små barn, men alla kan drabbas av sjukdomen.
Symtom på kikhosta kan variera, men vanliga symtom inkluderar långvarig hosta, känsla av att kvävas, kräkningar efter hostan, och utmattning. Sjukdomen kan vara allvarlig och i värsta fall leda till sjukhusvistelse eller till och med död, särskilt hos spädbarn. Vaccination är det mest effektiva sättet att förebygga kikhosta.
Vem kan få Kikhosta?
Personer som är mest utsatta för att drabbas av kikhosta inkluderar:
- Spädbarn och små barn som ännu inte har fått sin fullständiga vaccination mot sjukdomen.
- Tonåringar och vuxna som har fått ofullständig vaccination eller vars skydd mot sjukdomen har minskat med tiden.
- Personer med nedsatt immunförsvar, t.ex. personer med HIV/AIDS eller cancer, som kan ha svårare att bekämpa infektionen.
Hur kan vi hjälpa dig?
Vaccin mot kikhosta ingår i barnvaccinations-programmet. Ges som kombinationsvaccin tillsammans med difteri och stelkramp. Från och med 2022 rekommenderas vaccination mot kikhosta under varje graviditet för att ge ett skydd till barnet från födseln. Skyddet mot kikhosta i det kombinerade vaccinet börjar avta efter ca 5 år.
Pris: 420:-
För dig som vill läsa mer
Hur uppkom Kikhosta?
Historiskt sett har sjukdomen funnits i århundraden och beskrivits i medicinsk litteratur sedan antiken. Det var inte förrän på 1900-talet som man började förstå sjukdomens orsak och hur den sprids. År 1906 isolerades bakterien Bordetella pertussis, som anses vara huvudorsaken till kikhosta, för första gången av en fransk forskare vid namn Jules Bordet.
Under tidigt 1900-tal var kikhosta en vanlig sjukdom som drabbade många barn runt om i världen. Men det var inte förrän på 1940-talet som ett vaccin mot sjukdomen började användas, vilket bidrog till att minska sjukdomens utbrott och dödlighet.
I dag anses kikhosta vara en sjukdom som är relativt välkontrollerad i många delar av världen, tack vare användningen av vaccin och andra förebyggande åtgärder. Men trots detta fortsätter sjukdomen att påverka vissa populationer och orsaka allvarliga hälsoproblem, särskilt i fattiga länder där vaccintäckningen är låg och tillgången till vård är begränsad.