Pneumokocker
Pneumocker är en grupp bakterier som kan orsaka bakteriella luftvägsinfektioner. Det finns många olika typer av Pneumokocker och det är den vanligaste orsaken till lunginflammation, bihåleinflammation och öroninflammation. Bakterien kan även ge upphov till komplikationen som hjärnhinneinflammation och blodförgiftning.
Det ena vaccinet (konjugatvaccin) ger ett mer långvarigt skydd och skapar ett immunologiskt minne. Det ger cirka 90 procent skydd mot de komplikationer som kan uppstå och det ger också skydd mot själva sjukdomarna som pneumokocker kan orsaka.
Det andra vaccinet (Polysackaridvaccin) har en något sämre effekt och en avtagande effekt efter 5 år. Det ges utan kostnad till alla över 75 år eller om du är yngre och tillhör en riskgrupp. Eftersom det har en avtagande effekt efter 5 år förs diskussioner om eventuell påfyllnadsdos.
Vem kan få Pneumokocker?
Alla kan drabbas av pneumokockinfektioner, men vissa grupper av människor löper högre risk att få sjukdomen.
- Barn under 2 år och vuxna över 65 år, eftersom deras immunförsvar är svagare än hos andra åldersgrupper.
- Personer med kroniska sjukdomar som diabetes, hjärt-kärlsjukdomar, lungsjukdomar och lever- eller njursjukdomar, eftersom dessa sjukdomar kan påverka immunförsvaret.
- Personer med nedsatt immunförsvar på grund av sjukdomar som cancer eller HIV/AIDS, eller på grund av medicinsk behandling som kemoterapi eller långvarig användning av kortikosteroider.
Hur kan vi hjälpa dig?
Vaccinhuset tillhandahåller inte Polysackaridvaccin men kan ta hem på beställning. Sedan 2009 ingår vaccin mot Pneumokocker i barnvaccinationsprogrammet och ges vid 3, 5 och 12 månaders ålder.
Pris: 890:-
För dig som vill läsa mer
Hur uppkom Pneumokocker?
Bakterien upptäcktes första gången av den franske läkaren Louis Pasteur 1881 när han isolerade och identifierade pneumokocker från saliven hos en patient med lunginflammation.
Under slutet av 1800-talet och början av 1900-talet var pneumokockinfektioner en vanlig orsak till sjukhusvistelser och dödsfall, särskilt hos spädbarn och äldre personer. Det var inte förrän 1940-talet som antibiotika som penicillin och streptomycin började användas för att behandla pneumokockinfektioner.
Under senare delen av 1900-talet utvecklades vacciner mot pneumokocker, först i form av polysackaridvaccin som skyddade mot de vanligaste pneumokockstammarna. Senare utvecklades konjugerade pneumokockvacciner som var effektivare mot en bredare variation av pneumokocker och var särskilt viktiga för att skydda barn och spädbarn.
Idag är pneumokockvaccination en viktig del av barnvaccinationsprogram i många länder runt om i världen. Trots detta är pneumokockinfektioner fortfarande en vanlig orsak till sjukhusvistelser och dödsfall, särskilt i utvecklingsländer där vaccineringstäckningen är låg.