Tyfoidfeber
Tyfoidfeber orsakas utav en bakterie som heter salmonella typhi och den finns endast hos människa. Utsöndras via avföringen. Huvudsakligen smittas man genom mat och dryck. Symtom på sjukdomen är vanligen feber, allmän sjukdomskänsla och ibland diarré. Det förekommer även symtomfria smittbärare. Sjukdomen kan leda till blodförgiftning (sepsis) och måste då behandlas med antibiotika. Obehandlad Tyfoidfeber kan leda till svåra komplikationer.
Det är också viktigt att notera att inte alla som utsätts för Salmonella typhi blir sjuka, men om en person utvecklar symtom på tyfoidfeber, är det viktigt att söka medicinsk vård omedelbart.
Vem kan få Tyfoidfeber?
Riskfaktorer för att få tyfoidfeber inkluderar:
- Resa till eller bor i länder där sjukdomen är vanligare, särskilt i områden med bristande sanitet och hygien. Särskilt hög risk finns i delar av – Asien, Afrika, Latinamerika och Mellanöstern.
- Att ha en nära kontakt med en person som är sjuk i tyfoidfeber och bära på bakterierna utan att själv visa några symtom.
- Arbete som innebär att man hanterar förorenade ämnen, t.ex. avlopp eller avfallshantering.
- Personer som har en nedsatt immunförsvar eller har tidigare drabbats av tyfoidfeber kan ha en högre risk att få sjukdomen igen.
Hur kan vi hjälpa dig?
Det finns två olika typer av vaccin mot Tyfoidfeber. Ett levande försvagat vaccin finns som 3 kapslar som tas senast 2 veckor innan resan (för barn över 5 år). Ett avdödat vaccin finns som injektion (för barn från 2 års ålder) och även det bör tas senast 2 veckor innan resa. Båda vaccinerna ger skydd mot sjukdomen i 3 år.
Pris: 430:-
För dig som vill läsa mer
Hur uppkom Tyfoidfeber?
Sjukdomen har funnits i mänsklig historia i tusentals år och har haft en stor påverkan på människors hälsa och samhällen. Det är oklart exakt när och var tyfoidfeber först uppkom, men sjukdomen har dokumenterats sedan antiken. Det fanns flera utbrott av tyfoidfeber under den grekiska och romerska tiden, och sjukdomen spreds ofta genom förorenat vatten eller mat. Under medeltiden var tyfoidfeber vanlig bland soldater och fanns i samband med krig och belägringar.
Under 1800-talet blev tyfoidfeber allt vanligare i städer i Europa och Nordamerika, särskilt bland fattiga och arbetskraften. Då förstod man inte sambandet mellan dålig hygien och sjukdom, så sjukdomen spreds ofta genom smutsigt vatten, förorenade livsmedel och dåliga sanitära förhållanden.
Det var först på 1900-talet som forskare identifierade Salmonella typhi som den bakterie som orsakar tyfoidfeber. Genom att förstå hur sjukdomen spreds kunde man börja ta itu med problemet genom att förbättra sanitära förhållanden, tillhandahålla rent vatten och utveckla vacciner och antibiotika för att behandla sjukdomen.