Bältros
Bältros orsakas utav samma virus som orsakar vattkoppor. Det är inget som man blir smittad utav, utan det är efter en genomgången vattkoppsinfektion som viruset ligger kvar latent (sovande) och kan utveckla sig till bältros. Man vet inte varför viruset reaktiveras men med stigande ålder ökar risken, så sannolikt har det med vårt immunförsvar att göra. Drabbar 1 av 3 efter 50 års ålder, men kan drabba alla åldrar. Symtomen på bältros är ofta till en början sjukdomskänsla, feber, trötthet och yrsel innan några utslag syns. Blåsaktiga utslag kommer oftast ensidigt på kroppen men dubbelsidig bältros kan förekomma. Det är vanligt att det gör brännande ont eller pirrar på ett område på huden. Huden kan också bli känslig för beröring.
Sjukdomen kan bli allt från lindrig till väldigt besvärlig med bestående smärtor. Vaccin mot bältros finns i två varianter. Det ena ger ett mycket bra skydd på över 90 procent och med de 10-åriga studier som finns på vaccinet så kvarstår skyddet.
Bältros kan drabba personer i alla åldrar, men risken för att få sjukdomen ökar med åldern då immunförsvaret försvagas. Andra faktorer som kan öka risken för att få bältros inkluderar:
– Tidigare sjukdomar eller medicinska tillstånd som nedsätter immunförsvaret, som cancer eller HIV
– Behandling med immunsuppressiva läkemedel, som används efter organtransplantation eller vid autoimmuna sjukdomar
– Stress och utmattning
– Skador eller kirurgiska ingrepp som påverkar nerverna
– Användning av kortikosteroider
Vaccinet ges i två doser med 2 månaders intervall.