Tyfoidfeber
Tyfoidfeber orsakas utav en bakterie som heter salmonella typhi och den finns endast hos människa. Utsöndras via avföringen. Huvudsakligen smittas man genom mat och dryck. Symtom på sjukdomen är vanligen feber, allmän sjukdomskänsla och ibland diarré. Det förekommer även symtomfria smittbärare. Sjukdomen kan leda till blodförgiftning (sepsis) och måste då behandlas med antibiotika. Obehandlad Tyfoidfeber kan leda till svåra komplikationer.
Vem kan få Tyfoidfeber?
Riskfaktorer för att få tyfoidfeber inkluderar:
– Resa till eller bor i länder där sjukdomen är vanligare, särskilt i områden med bristande sanitet och hygien. Särskilt hög risk finns i delar av – Asien, Afrika, Latinamerika och Mellanöstern.
– Att ha en nära kontakt med en person som är sjuk i tyfoidfeber och bära på bakterierna utan att själv visa några symtom.
– Arbete som innebär att man hanterar förorenade ämnen, t.ex. avlopp eller avfallshantering.
– Personer som har en nedsatt immunförsvar eller har tidigare drabbats av tyfoidfeber kan ha en högre risk att få sjukdomen igen.
Det är också viktigt att notera att inte alla som utsätts för Salmonella typhi blir sjuka, men om en person utvecklar symtom på tyfoidfeber, är det viktigt att söka medicinsk vård omedelbart.
Det finns två olika typer av vaccin mot Tyfoidfeber. Ett levande försvagat vaccin finns som 3 kapslar som tas senast 2 veckor innan resan (för barn över 5 år). Ett avdödat vaccin finns som injektion (för barn från 2 års ålder) och även det bör tas senast 2 veckor innan resa. Båda vaccinerna ger skydd mot sjukdomen i 3 år.