Vattkoppor
Vattkoppor är en mycket smittsam virussjukdom. Viruset heter varicella zoster och tillhör herpesgruppen. Efter en vattkoppsinfektion lägger sig viruset latent (sovande) i våra nervceller i kroppen och det är samma virus som senare i livet kan utvecklas till bältros (herpes zoster). Sjukdomen kan ge symtom i varierande grad, allt från väldigt lindrigt till mycket jobbiga besvär med komplikationer. Feber, sjukdomskänsla, hosta och utslag i form utav vätskande blåsor som kliar och smärtar är de vanligaste symtomen.
Utslagen kan komma överallt på kroppen och på slemhinnor som tex. i munnen, i halsen, vid ändtarmsöppningen, på blygdläpparna, på penisen och ibland i ögat. Komplikationer kan uppstå genom att blåsorna infekteras av hudbakterier och ge bestående ärr. Ovanligare komplikationer är lunginflammation som kan vara mycket besvärlig, och hjärnhinneinflammation, ibland också hjärninflammation. Särskilt allvarlig är sjukdomen om den drabbar personer med nedsatt immunförsvar eller drabbar ett nyfött barn till en mamma som just i anslutning till förlossningen insjuknat i vattkoppor.
Vem kan få vattkoppor?
-Alla personer som inte har haft vattkoppor.
Hur smittar vattkoppor?
– Genom utandningsluften från de som är smittade tex genom att man hostar eller nyser. Det kan även smitta via hudkontakt. Det tar oftast runt 2 veckor från det att man har blivit smittad till det att man får symtom.
Vaccin mot vattkoppor ges i två doser med minst 4 veckors intervall, men vår läkare rekommenderar 1 år mellan vaccinationerna till barn. Vuxna rekommenderas att ta dos 2 efter 2 månader. Ska ej ges till de som har medicin eller sjukdom som påverkar immunförsvaret negativt, eller är gravid.